Zoektocht naar religie

Oriëntatie

Ik ben afgelopen week op zoek geweest naar patronen in verschillende religies om een basis te creëren waarmee ik zelf een religie zou kunnen ontwerpen. Ik heb naar verschillende Goden, symbolen en hiernamaals gekeken om vervolgens te concluderen dat ik niet weet wat ik geloof en dat er voor mij overal wel een waarheid in zit. Als jij echt gelooft dat het zo is, dan geloof ik dat het voor jou inderdaad zo is.

Religieuze symbolen voor patronen
Religieuze symbolen voor patronen
Levensovertuigingen bij elkaar
Levensovertuigingen bij elkaar
Patronen van Goden
Patronen van Goden
Dummy symbool schetsen
Dummy symbool schetsen
Dummy gebaren schetsen
Dummy gebaren schetsen

Schetsen

Vervolgens heb ik schetsen gemaakt om voor mijzelf inzichtelijk te maken wat er in mijn hoofd zit, ik heb deze schetsen eerst met pen gemaakt zodat ik het niet kon uitgummen waardoor ik minder in de perfectie van de schets zou verdwijnen. Later ben ik met krijt gaan tekenen om wederom geen perfect maar wel een helder en duidelijk beeld te creëren met ditmaal ook wat kleur er in waardoor het meer tot de verbeelding spreekt.

Dummy bomen zandloper
Dummy bomen zandloper
Dummy wereldbeeld
Dummy wereldbeeld
Ik geloof alles
Ik geloof alles

Goed & Fout

In het onderzoek naar patronen en het visueel schets onderzoek waar ik mee bezig was, bedacht ik me dat het vaak in religies draait om “goed” of “fout”. Ik besloot om ook dit te visualiseren.

Dummy goed
Dummy goed
Dummy fout
Dummy fout

Mijn religie?

Door het doen van deze onderzoeken en het visualiseren hiervan kwam ik er achter dat ik niet weet wat ik geloof. Ik geloof alles een beetje en ik ben er van overtuigd dat wanneer iemand iets echt geloofd, dat dit ook voor die persoon zijn/haar waarheid kan worden. Met dit en de hier boven genoemde onderzoeken in gedachten heb ik verschillende geloven gebundeld tot één uiting in de vorm van een poster. Dit poster visualiseert hoe ik kijk naar de verschillende religies en hoe ze in mijn beleving allemaal een beetje gelijk hebben.

Symbolen poster
Symbolen poster

Visuele uiting

Nadat ik dit poster gemaakt had, bedacht ik me dat het ook op een andere manier vanuit een zelfde perspectief vormgegeven kan worden en ik heb verschillende deuren in mijn dummy getekend die symbool staan voor een nieuwe doorgang, een nieuwe start of een einde van een avontuur. Deze deuren geven allemaal toegang naar een nieuwe plek of het einde van het leven. Iedereen kan de deur kiezen die bij hen past.

Dummy deuren 1
Dummy deuren 1
Dummy deuren 2
Dummy deuren 2

Prototype

Na deze deuren besefte ik dat iedereen in het leven andere keuzes maakt en andere dingen geloofd. Ik vind dat we moeten respecteren dat iedereen een eigen weg gaat. Om de verschillende wegen op een andere manier te visualiseren heb ik wire frames geprobeerd te maken voor een interactief prototype. Dit ging lastig omdat er zo veel religies zijn en ik deze door elkaar begon te halen. Daarom heb ik besloten om wel een interactief prototype te maken, maar dan enkel voor mijzelf als geheugensteuntje. Dit prototype is niet mooi maar wel handig voor mijzelf.

Dummy interactief verhaal wire frames ofzo
Dummy interactief verhaal wire frames ofzo
Interactief Prototype
Interactief Prototype

Feedback

In de les heb ik feedback over mijn onderwerp gevraagd aan David. David is Messiaans Christelijk, hij heeft dus al een geloof en dat maakte mij nieuwsgierig naar zijn mening over mijn project. David vond het vanuit zijn geloof niet heel prettig dat ik “zijn religie aanraakte” met mijn poster. Hij gaf aan dat hij dit wellicht erger vind dan een compleet ander geloof omdat die dan gewoon kan zeggen dat het volgens hem niet waar is. Ook gaf David aan dat hij het nu een beetje ziet als een concurrerend geloof en dat mensen misschien hier voor zouden kiezen terwijl ze ook voor zijn geloof gekozen konden hebben. Dit beangstigde hem een beetje.

Jelke gaf mij de feedback dat mijn onderwerp wel heel groot en vaag was. Dat het iets kleiner geschaald moest worden om het binnen negen weken realistisch te maken. Hij gaf de tip om het “geloof” weg te laten en het meer tastbaar te maken. Annique stelde mij de vraag waarom ik überhaupt gekeken heb naar andere religies waarop ik geinend antwoorde “je moet wel weten wat de concurrentie doet”. Jelke pikte deze opmerking op en gaf aan dat ik dan de concurrentie analyse ook wel echt moet doen op de manier zoals die hoort. Het was nooit mijn doel om de andere religies als concurrenten te zien, ik heb het onderzoek gedaan om patronen te ontdekken. Maar doordat David mijn religie als concurrent zag, begon ik er een beetje onbewust op die manier over na te denken en gaf Jelke mij een duwtje die marketing richting op.

Conclusie

Ik heb besloten om mijn eigen visie op het geloof wat meer los te laten omdat het inderdaad heel groot en vaag is. De antwoorden die ik aan het zoeken was zal ik niet snel genoeg vinden. Ik wil me nu gaan focussen op religie vanuit het oogpunt van een marketeer. Om te beginnen ga ik een concurrentie analyse doen om hierna een doelgroep vast te stellen die ik kan gaan “helpen”. Ik ga kijken naar verdienmodellen en wellicht ook een brandboek maken voor een religie die een gat in de markt kan vullen. Wanneer ik dit heb, kijk ik weer verder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *