Metafoor van schaken 2.0

Inspiratie:
Deze week ben ik een paar potjes wezen schaken om de ervaring mee te maken. Ik merkte dat ik heel onzeker was bij elke zet – bang dat ik de verkeerde zet deed. Ik moest altijd heel lang nadenken, maar ik kreeg wel als opmerking dat ik goed nadacht over wat de volgende stap was van de tegenstander. Daarnaast ben ik begonnen aan de serie; Queen’s Gambit, deze werd door vele aangeraden. De schrijver van deze serie is Walter Tevis en hij staat bekend om zijn korte verhalen en romans. In een interview vertelt Tevis dat hij een eerbetoon wilde maken voor de intelligentie van vrouwen (Tevis, 1983). Hij geloofde dat mensen schaken zodat ze kunnen ontsnappen uit hun huidige situatie.  Tevis’s doel is om mensen die niet veel van schaken af weten te laten zien hoe intens en dynamisch schaken is. Daarnaast spelen adoptie, feminisme, drugs gebruik en alcoholisme ook een grote rol. Deze thema’s komen ook terug in andere van zijn verhalen. Een fragment dat bij me heeft blijven hangen is hoe hoofdpersoon Beth Harmon vertelt hoe zij zich veilig voelt in de wereld van schaken.

“I can control it, I can dominate it and it’s predictable.”

 

 

Spinnenweb:
De spinnenwebben uit m’n vorige schetsen vond ik er interessant uitzien en heb daarom besloten om hier nog verder mee te gaan. Zo heb ik nog meer schetsen gemaakt die associatie hadden met mijn inzichten. De meest interessante schetsen heb ik uitgewerkt als illustratie. Hier kwam een soort optische illusie uit die me erg aansprak. Deze had ik later nog verder uitgewerkt als collage.

 

 

 

Patronen:
Wat opviel aan mijn vorige experiment is dat alles wat ik maakte erg ritmisch werd, alsof ik een patroon aan het maken was. Dit bracht me op het idee om allerlei patronen te verzamelen uit magazines, kranten en overige media. Doordat ik een collage had gemaakt van de bovenstaande illustratie kwam ik op het idee om een collage te maken van de patronen die ik verzameld had. Hiervan heb ik mijn eigen “schaakbord” gemaakt. Ik vond het interessant hoe ik van allerlei verschillende bestaande beelden een  nieuw beeld kon creëren.

 

 

 

Experiment ‘No Rules’ vervolg:
Daarnaast ben ik verder gegaan met mijn vorige experiment ‘No Rules’. Ik heb een schaakset geleend zodat ik met echte schaakstukken aan de slag kon gaan in plaats van een simulator. De beelden uit de onderste rij spraken mij het meest aan door mijn zelfgemaakte schaakbord. Hierdoor heb ik besloten om te stoppen met de ‘No Rules’ als uitgangspunt.

 

 

Planning:
Ik heb opnieuw mijn proces en beelden gepitcht en hierop feedback gevraagd.  Als feedback kreeg ik mee dat ik kon kijken naar de (loop) patronen van de schaakstukken en naar de verschillende openingszetten. Deze is anders voor elk schaakstuk waardoor ze allemaal uniek zijn. Hier wil ik de komende weken mee verder werken.

 

 

Tevis, W. (15 februari, 1983). “Walter Tevis Interview with Don Swaim” (Interview). Geïnterviewd door Don Swaim. Wiredforbooks.com. Geraadpleegd op 3 mei 2021.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *