Met vuur creëren

Vuur wordt vaak geassocieerd met vernietiging en gevaar. Het is onvoorspelbaar en kan alle kanten op gaan. Maar vuur is wel degelijk ook een element van groei en creatie. Sinds de oertijd wordt vuur al gebruikt als warmtebron en voor voedselbereiding. Het is daarom ook een essentieel onderdeel geweest van de menselijke ontwikkeling. Vuur kan en wordt gebruikt als medium voor creatie. Het lijkt mij fantastisch om met dit seminar project, vuur te gebruiken als medium voor creatie en om wat nieuws te creëren wat nog niet op die manier gedaan is.

 

Mijn eigen fascinatie van vuur is ontstaan vanaf mijn jeugd. Wat ik er mooi aan vind is dat het naar mijn mening altijd in beweging blijft, het danst, springt en vervormt zichzelf. Het is een bron van licht en warmte wat ik vroeger van mijn moeder nooit mocht aanraken. Maar ik wilde dat toch heel erg graag. Aan al mijn vingers te zien heeft mijn moeder me effectief weten te weerhouden om met vuur te spelen. Maar de fascinatie bleef altijd in mijn hoofd. Ergens vind ik het ook ironisch dat ik via school eindelijk met vuur mag gaan spelen en creëren.

 

 

Wat wil ik doen?

Voor dit project heb ik verschillende methodes gevonden die mij interessant lijken om uit te voeren. Ook wil ik graag veel gaan experimenteren omdat je met dit onderwerp daar ook veel mogelijkheden voor hebt.

 

Diary study in combinatie met materialenonderzoek

Ik wil verschillende materialen in brand steken en kijken hoe ze reageren op het vuur. Duurt het bij de ene materiaal langer dan de ander? Vervormt een materiaal alleen? Wat gebeurt er?

Dit wil ik gaan bijhouden in een logboek. Ik ga dus met een timer opschrijven wat er gebeurt en in hoeveel tijd dit was. Ook ga ik dit filmen om later terug te kunnen kijken in bijvoorbeeld slow motion, wat eventueel andere inzichten zou kunnen geven.

 

Benchmark creation

Wat is er al gedaan door anderen? Bestaande producten of creaties kunnen een vorm van inspiratie zijn voor mijn project. Ik ben van plan verschillende kunstuitwerkingen en producten te vinden en te kijken hoe dit is gemaakt en wat het verhaal of inspiratie erachter is.

 

Inspiration wall

Het inventariseren van ideeën en inspiratie op één plek. Tijden s mijn gehele project ben ik van plan om mijn inspiration wall bij te houden. Zodat ik met een groot overzicht kan kijken naar “the bigger picture” of lijdende draad in mijn inspiratie/nieuwe inzichten. Ook ben ik van plan af en toe peers er wat op te laten zetten, zodat ik ook ingevingen krijg waar ik zelf misschien niet aan gedacht zou hebben.

 

Kleuronderzoek

Vuur kan in verschillende soorten en maten komen, dus ook in verschillende kleuren. Ik wil kijken of ik zo veel mogelijk verschillende kleuren kan creëren. Hierbij vind ik het interessant hoe ik die kleur heb gecreëerd en waarvoor die kleur in de wereld wordt gebruikt.

 

 

Verder wil ik nog van alles doen waar ik niet zozeer een methode aan kon plakken. De verschillende fases van vuur wil ik gaan onderzoeken, misschien kan ik wel wat doen met as. Ook wil ik kijken naar de tegenstellingen en overeenkomsten van vuur en de andere elementen. Het leek mij erg leuk en interessant om vuur te gaan fotograferen om vervolgens te gaan kijken of ik hier wat in kan zien of wat uit kan halen. Als tip heb ik gekregen om niet alleen te kijken waar mijn fascinatie van vuur vandaan komt maar waar de fascinatie van vuur überhaupt vandaan komt. Ook lijkt het me fascinerend om een “fire painting” te maken. Dat doe je met een canvas en een kaars en zo maak je de tekening.

 

Ik heb erg veel zin in dit project en ben erg benieuwd in wat het zal gaan resulteren. Maar dat zal gaandeweg steeds duidelijker worden!

Concept poster Robin Melissen

 

Categorieën: Vuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *