Moderne Slavernij

Moderne Slavernij

Mijn seminar gaat over de slavernij van Nederland in de 21ste eeuw. Moderne slavernij kan betrekking hebben op elke vorm van gedwongen werk, verblijf of uitbuiting.  Slavernij wordt vaak gezien als iets is wat vroeger in de geschiedenis gebeurde en nu niet meer bestaat. Maar het is naïef om te denken dat slavernij niet meer bestaat. Criminaliteit verplaatst zich digitaal, van plantages gaan we naar druglabs, en ook de slavernij ontwikkelde zich in nieuwe vormen. En er zijn heus mensen die weten dat slavernij nog steeds speelt, maar dan gelijk zullen wijzen naar andere landen zoals China of Qatar. Ik zou het heel gaaf vinden om de consument bloot te stellen aan moderne slavernij en/of te laten stilstaan welk leed er achter ons eten schuilt. Ik ga mij hiervoor richten op package design en kijken naar controversiële of sub-realistische ontwerpen.

Ik wil het onderzoek naar de moderne slaaf beperken tot alleen de slavernij in het eten die wij in de supermarkt komen of in supermarkten zoals toko’s. Hierbij sluit ik dus directe vormen van slavernij zoals de Nederlandse Seksindustrie, mensensmokkel en mensenhandel uit. Betreft package design wil ik me vooral focussen op producten uit de supermarkt, maar wil ik me hier niet door laten beperken en mezelf de vrijheid te geven om verder te kijken dan deze producten om zo heel breed inspiratie op te doen. Ook wil ik kijken naar welke bestaande en mogelijke nieuwe stijlen ik zou willen toepassen op package design om mijzelf als ontwerper ook iets nieuws te creëren.

 

Welke middelen wil ik inzetten in het onderzoek

  • Sketching: Ik wil sketching toepassen tijdens meerdere momenten in mijn onderzoek om zo nieuwe inzichten van inspiratiebronnen zoals documentaires, exposities en sub-realistische series visueel te verwerken.
  • Bench creation: Dit wil ik toepassen om hierdoor een overzicht te maken van bestaande verpakkingen, deze te verzamelen en te categoriseren in stijlen
  • Experimenten: Ik wil zowel materiaal als vorm onderzoek doen. Ik wil experimenteren met bestaande verpakkingen, deze samenbrengen of uit hun verband halen om zo nieuwe inzichten te krijgen. Ook wil ik kijken naar materialen die niet (vaak) worden gebruikt voor verpakkingen
  • Moodboard: Dit wil ik gebruiken om hiermee stijlen te categoriseren of om mijn uiteindelijke stijl vast te zetten
  • Inspiration wall: Dit wil ik doen om alle ideeën goed bij elkaar te waren in een visueel overzicht
  • Dairy Study: Wanneer ik me in andere perspectieven ga inleven wil ik deze eerste terplekken bijhouden en daarna visueel verwerken
  • Empathy map: Ik zou hierbij de 4 aspecten van de empathy map visueel willen maken. En daarbij zal dit mij inzicht geven in de slaaf en/of de slaaf-baas/consument.
  • Peer reviews: Ik ga naast feedback van docenten ook feedback vragen aan mijn klasgenoten om meerdere momenten tijdens deze cursus.

 

Hier vind je de bijbehorende poster: Seminar_Poster_W2_LotteBuijvoets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *