Metafoor van Schaken

“Chess is everything: art, science and sport” – Anatoly Karpov

Schaken is een eeuwenoud strategisch denkspel die door de jaren heen veel verschillende vormen heeft gekregen dat heeft geleidt tot het schaken waar iedereen mee bekend is. Mijn fascinatie voor schaken bestaat uit vele verschillende interesses; de Aziatische afkomst, de metafoor achter schaken, de strategische aspecten, mijn hobby voor spellen en daarnaast ziet het er erg esthetisch uit.

 

Experiment: ‘No rules’
Allereerst heb ik meer achtergrond informatie gezocht over schaken; de afkomst, de vele verschillende soorten schaakspellen en hoe het doorontwikkeld is. Vervolgens ben ik gewoon wezen experimenteren. Mijn uitgangspunt was: “Wat als er geen regels waren in schaken?” Ik heb het regelhandboek uitgeprint van Eric Schiller (een Amerikaanse schaakspeler en auteur) en die op verschillende manieren gevandaliseerd of vernietigd. Zo heb ik het verbrand, versnipperd, in water gedoopt, geverfd en nog veel meer.Dit heeft geleidt tot nieuwe experimenten en verrassende inzichten. Zo heb ik alle regels losgelaten en met behulp van schaakstukken ongewone formaties en composities gemaakt met behulp van een simulator. Wat opviel is dat alles wat ik maakte erg ritmisch werd, alsof ik een patroon maakte. Tijdens dit experiment was ik alleen bezig met de schaakstukken zelf, maar ik wilde ook het schaakbord veranderen. Dit heb ik gevisualiseerd door middel van schetsen. Tijdens het schetsen werd ik geprikkeld door een spinnenweb. Het leek alsof de schaakstukken vastzaten aan het spinnenweb, wat me erg inspireerde. Met deze inzichten wil ik mijn proces voortzetten.

 

Planning
Mijn plan voor de komende weken is om met behulp van onderzoekmethodes een visueel beeld op tafel te brengen die aanleiding geeft naar het vervolg proces. De methodes die ik ga gebruiken:

  • Moodboard: Ik wil het ‘gevangen’ gevoel visualiseren met beelden wat kan leiden tot inspiratie. Daarnaast wil ik ook moodboards maken met bestaande kunstwerken die met het thema schaken of vastzitten te maken hebben. Hier kunnen nieuwe inzichten uitkomen.
  • Inspiration wall: Ik wil een fysieke verzameling maken aan een muur met allerlei verschillende beelden. Het voordeel hiervan is dat je in één oogopslag omringt wordt met inspiratie.
  • Sketching: Deze methode helpt met snel en visueel ideeën genereren. Hiervoor zal ik veel mijn dummy gebruiken.
  • Best practice: Ik wil opzoek gaan naar kunstwerken en technieken van bestaande werken zodat ik die mogelijk ook kan toepassen.
  • Prototype: Mijn ideeën vertalen naar een fysiek prototype om het product tastbaar te maken. Hierdoor kijk je naar het product op verschillende perspectieven.
  • Experimenteren: Veel dingen blijven maken en doen. Ik ben van plan om nog verder te experimenten met schaakstukken, schaakborden en het ‘vastzitten’ gevoel. Dit houd ik bij in mijn dummy.

Daarnaast heb ik mijn ideeën gepitcht waar ik feedback van anderen heb gekregen. Er werd me verteld dat er al een mooi proces loopt met goede invalshoeken. Als tip kreeg ik mee om ook te kijken naar andere spellen waarbij je vast kan zitten of te kijken naar spellen die ook iets te maken hebben met spinnenwebben. Tot slot kreeg ik ook als feedback mee om te kijken naar schaakpatronen en te werken in het klein en groot.

Verder ben ik nog van plan om zelf een paar potjes te schaken om de ervaring op te doen en werd me door verschillende mensen aangeraden om ‘Queens Gambit’ te kijken. Dit zou ook onderdeel kunnen zijn van mijn onderzoek.

Poster_A2_schaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *