Patronen

Het onderwerp dat ik heb gekozen is patronen. Ik wil hierbij meer inzicht krijgen in vormen, kleuren en patronen. In veel patronen wordt er gebruik gemaakt van sterk vereenvoudigde of gestileerde afbeeldingen van voorwerpen, planten, dieren, natuurvormen en gebouwen.

Het onderwerp en plan van aanpak:

Ik ben op dit idee gekomen omdat ik op vakantie was in Oeganda. Daar ging ik naar een locatie waar kleding en stoffen gemaakt en versierd werden. Dit werd gedaan met Afrikaanse patronen die veel kleur bevatte. Dit sprak mij dus ook erg aan. Na wat onderzoek gedaan te hebben ben ik erachter komen dat deze patronen eigenlijk uit Ghana komen. Deze patronen bevatten Adrinkra symbolen, dit zijn symbolen die vaak een boodschap bevatten over het leven. Kleding met deze symbolen worden vaak gedragen in rouwperioden, en worden gebruikt als versieringen van kunst, of versiering van wanden en bedrukte stoffen. Er zijn in Ghana zeker vierhonderd van deze patronen bekend, maar jammer genoeg is van een groot aantal de betekenis verloren gegaan.

Wat ga ik doen?

Ik heb voor dit project een aantal methodes uitgekozen, deze komen uit het CMD-Methods pack. Ik heb gekozen voor: inspiration wall, sketching, fly on the wall, benchmark creation, trendanalyse en mood boards.

Inspiration wall: Ik wil dit hele blok foto’s maken van patronen die ik tegenkom in mijn dagelijkse leven. Dit wil ik vervolgens op een muur plakken zodat ik dit altijd bij de hand heb voor inspiratie als ik zelf patronen ga maken.

Fly on the wall: Deze sluit een beetje aan bij de inspiration wall die ik wil gaan bijhouden. Maar ik wil dus in de omgeving gaan kijken wat voor patronen er gebruikt worden. Dit kan ik vervolgens zelf schetsen of een foto van maken en dat ophangen op mijn inspiration wall.

Trendanalyse: Ook wil ik gaan kijken hoe patronen zijn veranderd in de afgelopen jaren. Dit omdat patronen uit Afrika zoals hierboven benoemt er heel anders uit zien dan de patronen die wij hier in Nederland hebben. Ik wil dus gaan kijken wat hier in Nederland gebruikt wordt en of hier bepaalde trends voor zijn of zijn geweest.

Sketching: Om te beginnen ga ik zelf eerst een hoop patronen schetsen. Ik wil graag dit project lekker veel doen, dus veel schetsen en veel maken.

Benchmark creation: Ik ga onderzoeken welke patronen er al zijn, en of er bepaalde personen zijn die veel patronen maken. Ik wil dan gaan kijken hoe zij dit doen, en wat de betekenis is achter bepaalde patronen.

Moodboards: Om inzichtelijk te krijgen wat voor patronen er gemaakt zijn, wil ik dit gaan verweren in moodboards. Ik wil hier in patronen gaan zetten die al gemaakt zijn door kunstenaars of andere personen om zo een goed beeld te krijgen wat er al is.

Experimenteren: Ik wil bij studio seminar vooral veel gaan experimenteren. Hiermee bedoel ik dat ik voornamelijk zelf veel wil gaan maken. Dit wil ik gaan doen door veel patronen zelf te gaan maken, met behulp van verschillende materialen zoals: stiften, inkt, verf, aquarel en houtskool. Maar ook zou ik gebruik kunnen gaan maken van klei of een ander materiaal waar in je patronen kan maken.

De poster:

Poster_Lisa_Boskaljon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *