Taboe van drugs

Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen. Het is een genotsmiddel en mensen gebruiken drugs voor hun plezier, om zich beter te voelen of in een roes te komen. Ik merkte de laatste tijd dat drugs een bepaalde indruk op mij hebben gemaakt en mij ook fascineerden. Mensen om mij heen gebruiken veel drugs en ik heb het zelf ook weleens geprobeerd. Ik heb echter altijd het idee gehad dat niemand precies weet waar het vandaan komt en dat iedereen eigenlijk maar wat doet, omdat ze het van anderen gehoord hebben. Soms staat er wel wat over op het internet, hoe je het moet gebruiken en wat je kan doen als het fout gaat, maar verder is het eigenlijk vrij onbekend. Waar komt het vandaan? Door wie wordt het geleverd? Waarom heeft het een bepaald uiterlijk? Hoe werkt de onderwereld van drugs? Dit zijn bijvoorbeeld een aantal vragen die mij te binnen schieten waar ik er nog wel een aantal van kan opnoemen.

 

Ik ben heel erg naar een bepaald punt gaan zoeken binnen dit onderwerp om mij op te focussen en mijn onderwerp op die manier concreter te kunnen maken. Ook wou ik kijken naar wat ik interessant vind en wat het mij kan brengen binnen mijn creatieve zoektocht. Na een mindmap over drugs, om te kijken wat er in mij op komt als ik over het onderwerp nadenk, viel het mij erg op dat er een groot contrast is tussen de legale en illegale drugs. De legale drugs hebben vaak een mooiere verpakking en worden echt gebrand. Als je naar een smartshop in Amsterdam gaat, waar er genoeg van zijn, zie je dat alles een etiket heeft of een bepaalde verpakking die de drugs kenmerken. Met de illegale drugs wordt daarentegen vrij weinig gedaan. Het is vaak wit, in een vorm van een envelopje of zakje, je ziet geen verdere informatie over de drug en er staat vaak niks op. Dit vond ik een interessante bevinding en het sprak me dan ook aan om me hier verder in te verdiepen. Daarom ben ik van plan om in mijn creatieve zoektocht te kijken naar de product design van drugs. Ik wil me vooral focussen op de drugs en niet op andere genotsmiddelen of medicijnen. Echter kan ik wel veel inspiratie opdoen uit de producten van andere genotsmiddelen. De uiteindelijke focus zou dan wel op de drugs zelf liggen.

 

Creatieve onderzoekstechnieken

Benchmark creation

Ik wil beginnen met het verzamelen van producten die verband houden met mijn onderwerp. Ik wil kijken waarom deze producten op die manier worden verpakt en dit als inspiratiebron gebruiken. Dit kunnen de drugs zelf zijn, maar ook bijvoorbeeld producten als medicijnen en andere genotsmiddelen zoals bonbons, kauwgom of parfum.

 

Moodboard

Vanuit de verzameling wil ik een gestructureerd overzicht creëren doormiddel van een moodboard. Welke punten vallen mij op en wat kan ik hier uithalen?

 

Participant observation

Ook wil ik mezelf onderdompelen in een groep of persoon die drugs gaat gebruiken of kopen. Op deze manier kan ik eventueel empathie krijgen en dingen opmerken die belangrijk kunnen zijn in mijn zoektocht. Hoe gebruiken ze het? Waarom doen ze dit? Wat weten ze wel en wat weten ze niet? Wat betekenen drugs voor de persoon en waarom doen ze het?

 

Trendanalyse

Ik wil gaan kijken naar trends van verpakkingen van drugs, genotsmiddelen en medicijnen. Ik ben opzoek naar bepaalde patronen. Zijn er dingen die op een verpakking vermeld moeten worden? Is een verpakking alleen genoeg? Welke kleuren en materialen worden er gebruikt? Welke vormen? Zijn transparante verpakkingen belangrijk of juist verpakkingen waar je niet doorheen kan kijken?

 

Sketching

Aan de hand van dit onderzoek wil ik zelf mijn ideeën schetsen. Welke vormen kan ik toepassen en welk materiaal? Hoe kan een verpakking eruitzien?

 

Experimenteren met materiaal

Ook wil ik kijken of ik bepaalde materialen kan toepassen door hiermee te experimenteren.

 

Prototyping

Uiteindelijk wil ik een prototype maken. Hoe het uiteindelijke resultaat eruit komt te zien weet ik nog niet, maar daar moet ik nog achterkomen.

concept poster brigida Megale drugs 2

Verwachting

Mijn verwachting is dat ik tijdens mijn creatieve zoektocht meer te weten kom over drugs en antwoord kan krijgen op de vele vragen die ik altijd heb over dit onderwerp. Ook verwacht ik dat ik door mijn zoektocht erachter kan komen wat voor designer ik ben en vooral op gebied van het ethische aspect binnen dit onderwerp. Ik wil kijken of ik op een creatieve manier een verpakking kan ontwerpen voor wanneer drugs eventueel legaal zouden worden.

 

Week 2

In week 2 ben ik begonnen met een moodboard van drugs om de beelden in mij op te nemen en echt te kijken hoe het er nu allemaal precies uitziet. Dit leek mij een goede eerste stap. Ik heb er beelden bij geplakt die ik ook uit documentaires heb gehaald en die een bepaalde impact op mij hebben gehad.

Verder stond in week 2 het verzamelen van verschillende drugs verpakkingen centraal. Op deze manier kon ik het contrast zien tussen de legale en illegale drugs. Wat is mij opgevallen en wat kan ik hier uithalen? Op de foto is te zien dat ik alle verzamelde materialen en plaatjes bij elkaar heb geplakt. Je kunt zien dat linksboven verpakkingen liggen van legale drugs. Deze zijn echt grafisch vormgegeven en voldoen aan de regelwetgeving. Rechtsonder zijn verpakkingen te zien van truffels en paddo’s. Deze zijn legaal verkrijgbaar in verschillende soorten paddenstoelen. Dit wordt ook aangegeven op de verpakking door middel van kleur om ze een eigen identiteit te geven. Wat ik hieruit heb gehaald is dat ik heb gemerkt dat erop de ene verpakking bij de illegale drugs soms een patroontje te zien is of een sticker. Dit doen drugsdealers zodat ze voor zichzelf de drugs kunnen onderscheiden van welk soort het is. Voor de volgende keer wil ik meer gaan kijken naar andere verpakkingen zoals genotsmiddelen en medicijnen. Wat kan ik hieruit halen en wat valt me op? Ook wil ik gaan kijken naar hoe mensen drugs gebruiken. Welke handeling verrichten ze, wat hebben ze nodig en wat voelen ze?

Week 3

In week 3 ben ik verder gaan kijken naar meerdere genotsmiddelen en medicijnen. Ik heb op papier deze genotsmiddelen en medicijnen verzameld. Ik ben gaan kijken naar de manier waarop het wordt verpakt. De interessantste bevinding die ik hieruit heb gehaald gaat vooral over de medicijnen. Medicijnen worden vaak in een bepaalde dosering verpakt. In een doosje zitten bijvoorbeeld een aantal capsules of pillen waarvan je er vaak maar 1 of 2 van mag nemen. In vergelijking met verpakkingen van genotsmiddelen kan je zelf bepalen hoeveel je uit het pak wilt halen. Je kan 1 schepje koffie uit een pak halen maar je kan er ook 2, 3 of 4 schepjes uithalen. Als je een chocolaatje eet zit er wel een bepaalde vorm in dat je het makkelijk af kan breken maar vaak eet je meerdere stukjes uit een reep.

Ook heb ik het gedrag geobserveerd van een aantal participanten die 3 soorten drugs gingen gebruiken:

  • Cocaïne
  • Ketamine
  • MDMA

Ik wilde weten hoe ze het gebruikte, waarom ze dit deden en wat ze erbij voelde. Ik heb dit gefilmd en hiervan notities gemaakt. De belangrijkste punten die uit de observatie kwamen waren:

  • Het universum geeft je energie (de energie komt van buitenaf naar binnen toe)
  • Als je het samen doet voel je de energie van elkaar en zit je op hetzelfde level (je wil ook iedereen naar jou level toebrengen).
  • Er is veel chaos in je hoofd maar je bent er helemaal oke mee (het voelt bijvoorbeeld alsof je telefoon de hele tijd in je zak afgaat maar dan in je hoofd).
  • Het voelt alsof je in een game zit (vooral in Mario kart).
  • Je kijkt naar jezelf en weet dat je je niet normaal gedraagt maar bent er helemaal oke mee (alsof je aangeschoten bent maar dan nog net een tikkeltje verder).
  • Het voelt alsof je al een dag voorbij bent maar je weet dat het niet zo is
  • Het lijkt alsof je een go pro op je nek hebt
  • Ketamine is ongeveer 20/30 euro (1 gram)
  • Cocaïne is ongeveer 50 euro (1 gram)
  • Je haalt meer voldoening uit ketamine maar waarom is dit goedkoper? Dit komt omdat je cocaïne sneller kan gebruiken in een normale levenssetting en je kan er sneller mee weg komen. Ook krijg je geen kater van cocaïne, voel je je extra slim, snel en scherp.
  • Ketamine en cocaïne kan je snuiven met je sleutels, een cocaïne lepel, een biljet (op de avond zelf werd het met een mes gedaan).

Door de observatie begrijp ik nu meer hoe het wordt gebruikt en wat je erbij kan voelen. Dit kan me verder helpen in het proces.

Week 4

In week 4 ben ik gaan kijken naar bestaande verpakkingen die ik heel interessant vond. Van deze verpakkingen heb ik een moodboard gemaakt.

Deze verpakkingen heb ik persoonlijk niet vaak gezien. Wat mij opviel is dat ik onbewust verpakkingen heb uitgekozen die heel erg werken met een dosering en dit sluit ook weer heel erg aan op de eerdere bevindingen. Drugs wordt namelijk altijd gewoon simpel in 1 of meerdere grammen weggegeven (hangt er natuurlijk vanaf hoeveel gram je koopt, vaak is het 1 gram). Het wordt in een zakje of envelopje gelegd en klaar. Maar als je naar de andere genotsmiddelen kijkt waar ik eerder al naar heb gekeken of naar medicijnen, worden deze altijd gedoseerd in een verpakking. Als je bijvoorbeeld naar een strip paracetamollen kijkt zitten er meerdere in een verpakking, maar je klikt altijd 1 of 2 pillen uit een strip omdat je er niet meer nodig hebt.

Aan de hand van deze bevinding en het moodboard ben ik een aantal schetsen gaan maken. Stel dat ik een verpakking zou maken? Hoe zou het er dan uitzien en welke vorm zou het krijgen?

Deze schetsen zijn vooral gebaseerd op de dosering van drugs:

  1. Cocaïne ketting: een ketting waar een buisje aan hangt. In het buisje zit de drugs en aan de dop zit een cocaïne lepel vast. De ketting is makkelijk mee te nemen en er zit meteen een hulpmiddel bij die je helpt bij het snuiven.
  2. Cocaïne capsules: In een doosje zitten capsules waar precies de juiste hoeveelheid drugs in zit voor een lijntje. De capsule kun je opendraaien en op de tafel neerleggen om op te snuiven.
  3. Sinaasappel draaier: Denk hierbij aan een doosje TikTak of Smint. Als je op de drukker drukt komt er een stukje van een pilletje uit.
  4. Cocaïne spray: Een neusspray waar cocaïne uitkomt.

 

Week 5

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *