Tattoos

 

 

Inleiding 

Uit feedback die ik van klasgenoten en Rob heb gekregen bleek dat het onderwerp dat ik hiervoor had niet echt een duidelijke invalshoek had.  Madeleine wees me op mijn eigen tattoos en zei dat het eigenlijk wel interessant is dat ik allerlei tattoos heb die binnen dezelfde stijl passen. Waarop Rob vroeg of er patronen in terug te zien zijn. Zijn er mensen die nadat ze de eerste tattoo hebben gezet al weten wat de volgende wordt. Of dat je eerste tattoo een hartje is, dat je derde tattoo weer een hartje is of waarom juist niet. Waarom kiest iemand ervoor om niet iets uit het plakboek te kiezen, maar maken zij juist iets wat uniek voor hen is.

 

Plan van aanpak

Vaak valt iets pas op wanneer je het bij elkaar zet, je kan geen verschillen zien wanneer het apart staat. Hieronder staan een aantal methodes en aanpakken die ik wil gebruiken om meer informatie en bevindingen op te doen.

Experimenten & Onderzoek

  • Eerst wil ik gaan kijken naar mijn eigen tattoos, hier ga ik foto’s van maken en dan op volgorde van tatoeëren zetten. Hierin hoop ik iets interessants te zien, misschien komt er wel bepaald patroon uit. Wat voor ontdekkingen zijn er allemaal te vinden in iemand zijn of haar tattoos?
  • Daarnaast wil ik anderen gaan interviewen om te zien of zij bepaalde redenen hadden voor de eerste tattoo en of ze nog meer tattoo’s hebben. Dat neem ik op en ik laat hen dan vertellen over de tattoo terwijl je hun gedachtegang van de tattoo hoort.
    Hierbij moet ik wel zorgen dat de setup van de video bij iedereen hetzelfde is zodat dit niet kan afleiden.
  • Misschien hebben alle mensen die een specifieke stijl hebben laten tatoeëren wel allemaal dezelfde redenering. Of sprak hun allemaal iets heel erg aan en hebben ze daarom voor die stijl gekozen.
  • Bij professionele tatoeëerders valt misschien ook wel iets geks op. Graag wil ik met mijn vaste tatoeëerder spreken om te zien of hij patronen, bepaalde vaste redeneringen, of andere dingen terugziet in mensen die tattoos laten zetten.
  • Wat natuurlijk ook fascinerend is om te zien hoe tattoos verouderen, een vers gezette tattoo is vaak nog helemaal rood en er zit misschien zelfs nog wat bloed op. Maar een oude tattoo is vaak vervaagd en iets onduidelijker. Tenzij je een touch-up of cover-up hebt laten doen.
  • Ook heb ik het idee gehad om een moodboard te maken met alle verschillende tattoo stijlen. Dit moodboard kan ik dan gebruiken om misschien bepaalde tattoos te gaan categoriseren of juist zien of er echt compleet aparte/unieke tattoos zijn.
  • Literature study, documentaires etc. Hierbij moet ik erop letten dat ik wel duidelijk beschrijf wat ik eruit heb gehaald.

 

Uitkomst

Door vervolgens de verschillende patronen en redeneringen terug te lezen kan er misschien iets ontstaan waarmee iemands volgende tattoo wordt voorspeld. Misschien weet ik van een groep van mensen wel wie de vetste tattoos heeft nadat ik er pas een gezien heb. Deze uitkomst wordt waarschijnlijk later in het proces duidelijker.

Maar het belangrijkste is dat ik leer ik om als ontwerper scherper te kijken. Het gaat om het visuele onderzoek dat gedaan wordt.


Week 1

Voor het eerste onderzoek heb ik van mijn eigen tattoos foto’s gemaakt en die naast elkaar gezet. Hierbij heb ik per tattoo opgeschreven wat voor reden ik had voor het zetten van die tattoo en de datum genoteerd. Het doel hiervan was om te zien of mij iets opvalt bij deze tattoos, of er een bepaald patroon terug te vinden is. Maar zelf kan ik die niet echt vinden. Ik heb gekeken naar de plek waar de tattoo gezet is, wanneer de tattoo gezet is, of de stijl verandert is en wat mijn motivatie/reden was.
Daarom wil ik nog gaan vragen of anderen er wel iets in terugzien.
Het enige wat mij opviel is dat als je alle (met uitzondering van de zevende) tattoos binnen 1 jaar gezet zou hebben zou er elke keer één maand tussen zitten.

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/04/HU_J2S4_TattoosVanMezelf-scaled.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”center” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Ik heb gekeken naar verschillende manieren om een ‘portable studio’ te maken. Met die studio kan ik dan mensen hun tattoos filmen en welke redenen zij hadden voor de tattoos. Dit gaat denk ik nogal moeilijk wanneer ik hiervoor één vaste locatie heb, niet iedereen zal waarschijnlijk hierheen kunnen komen dus dan moet ik wel naar de mensen toe. Zelf zit ik te denken aan het gebruiken van een Gimbal en studio verlichting om zo een soort tentoonstelling sfeer te kunnen construeren.


Week 2

Om stijlen te kunnen categoriseren heb ik een moodboard gemaakt met bijna alle tattoo stijlen. Sommige tattoos zullen een mix zijn van de stijlen op het moodboard of een soort substijl.

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/04/HU_J2S4_MoodboardTattooStijlen_Tekengebied-1-scaled.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 


Ik heb een test opzet gemaakt thuis om  een idee te krijgen van hoe die video’s eruit gaan zien. Dit is de opstelling die ik gebruikt heb.

 

 

 

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/04/IMG_8167-1.jpg” panorama=”off” imgwidth=”10%” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

Met het volgende als resultaat.

 

[aesop_video src=”vimeo” id=”547118014″ width=”10%” align=”center” disable_for_mobile=”on” loop=”on” controls=”on” mute=”on” autoplay=”off” viewstart=”off” viewend=”off” show_subtitles=”off” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 


Ik heb gesproken met Hans Kleijer, hij is een expert op het gebied van promotiefilms. Hij heeft mij een aantal tips gegeven om op weg te komen. Hij gaf aan dat het belangrijk is om te kijken naar de plaats van je camera. FPS en shutterspeed van je camera. De key, back-en backgroundlights. Tips over het gebruik van een tweede camera voor afwisseling en hoe je het beste kan interviewen met nadruk op audio.


Week 3

Rob en Brigida hebben mij feedback gegeven op mijn eerste experiment (mijn eigen tattoos). Rob gaf aan dat het al gauw interessant is om te kijken wat anderen hiervan vinden, wat voor perceptie zij hebben. Zo zou ik kunnen gaan kijken welke tattoo het meest communicatief is en dit ook op het expo gebruiken. Toen ik aangaf dat ik het nogal lastig vond om van mijn eigen tattoos de opvallende dingen te vinden vertelde Rob dat je eigenlijk zelf je knop uit moet zetten en dan het grafische eruit moet kunnen halen.
Wat juist ook interessant is om van anderen hun tattoos te fotograferen. Rob en Brigida omschreven mijn tattoos ook heel anders dan ik zelf zou doen.


Naar aanleiding van de feedback van Rob en Brigida besloot ik om nog meer mensen te vragen om mijn tattoos te omschrijven. Daar kwam het volgende uit.
Ik was vooral benieuwd of anderen mijn tattoos hetzelfde zouden omschrijven als ik, of zij gelijk zien wat de tattoo precies is.

 

 

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/04/HU_J2S4_TattoosVanMezelfMetOmschrijving-scaled.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Wat mij vooral opviel bij dit experiment is dat veel mensen dezelfde elementen herkennen wanneer die echt duidelijk uit de realiteit komen of zij die al vaker gezien hebben. Bijvoorbeeld heb je de planeet met het ”geraamte”, dat vaak wordt gebruikt als icoon om internet af te beelden, wat grappig genoeg weer terugkomt in de plaknotities. Terwijl het dan wel weer lastig is voor de meeste om te omschrijven wat het vuur (of tentakels of handen) om die planeet is of waar die hand precies naartoe rijkt (of grijp/pakt). Is dat een zwartgat, een universum of  is het gewoon een spiraal met glitters?

Jelke gaf mij de feedback om echt dingen te gaan maken nu en niet zoveel meer onderzoek te doen. Wel gaf hij aan dat het idee dat ik had om andere mensen hen tattoos te fotograferen nog interessant is en het leuk is om te zien of anderen kunnen herkennen welke tattoos van mij zijn uit een lijst met verschillende tattoos.

Ik ben van plan om volgende week voor andere mensen tattoos te hebben gemaakt om erachter te komen hoe je de motivatie van iemand kan omtoveren in een tattoo en wil ik nog foto’s maken van anderen hun tattoos en de ”herkentest” uitvoeren.


Week 4

Voor 2 mensen heb ik tattoos ontworpen. Zij waren beide super blij met de tattoos en vonden ook dat hun eisen erin terugkwamen.

Zelf vond ik het wel erg leuk om die tattoos te ontwerpen, maar voelde het nog teveel als een gewone ontwerpopdracht. Dus besloot ik om terug weer een stap terug te nemen en te gaan kijken naar de tattoos van anderen.


Week 5

Ik heb uiteindelijk aan 14 (inclusief mezelf) verschillende personen gevraagd wat voor redenen zij hadden voor hun tattoos. De tattoos zijn op volgorde van zetten, van boven naar beneden, met de plek waar de tattoo is gezet en reden ernaast.

 

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/04/Tattoos-Collage-scaled.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Hierbij heb ik ook heatmap getekend om meer inzicht te creëren op welke plekken mensen vaak tattoos zetten. Zoals je kan zien zijn de armen en de zijkant van de ribben een populaire plek. Deze heatmap is gebaseerd op de tattoos hierboven.
Rob en Jelke gaven beiden aan dat deze heatmap interessant was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *