Concept Diary Tattoos

Premisse:

‘‘Wat voor impact heeft je eerste tattoo?”.

 

Synopsis:

Na verschillende onderwerpen en thema’s ben ik uiteindelijk op het thema tattoos gekomen. Dit kwam doordat iemand mij wees op het feit dat al mijn tattoos binnen dezelfde stijl waren, terwijl dat voor mij gewoon logisch was. Zijn er mensen die nadat ze de eerste tattoo hebben gezet al weten wat de volgende wordt? Of dat je eerste tattoo een hartje is, dat je derde tattoo weer een hartje is of waarom juist niet. Waarom kiest iemand niet iets uit het plakboek, maar kiezen zij juist iets wat uniek voor hen is. Mijn doel was uiteindelijk om erachter te komen wat voor proces iemand doorloopt bij het kiezen of maken van hun tattoos en wat ik hier van kan leren.

 

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/05/HU_J2S4_PosterTattoos-scaled.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Onderbouwing:

Om een beginpunt te vinden in dit thema heb ik deskresearch gedaan. Als eerste heb ik gekeken naar een documentaire van Metropolis, hierbij gaan verschillende correspondenten in op tattoos rond de wereld. Hoe worden die gezet en wat zeggen tattoos over wie we zijn? (Metropolis, 2014.). Na het kijken van de documentaire realiseerde ik me al gauw dat ik in ieder geval niet in wou gaan op de geschiedenis. Ook merkte ik dat de documentaire heel erg ging over de extremere aspecten van tattoos, wat mij ook niet per se interesseerde. Studenten zien tattoos tegenwoordig niet meer als afwijkend gedrag, maar als body art (Armstrong, Koch, Owen, 2002, p. 25).
Tattoos geven kracht in de eigen identiteit en uitstraling, evenals sterke bijbehorende steun van zowel getatoeëerde als niet-getatoeëerde mensen (Armstrong, Koch, Owen, 2002, p. 27). Het lijkt mij juist interessant om te zien wat het proces is voor het kiezen van een tattoo. Wanneer je belangrijke momenten in je leven ondergaat verandert dat hoe een persoon zichzelf/haarzelf ziet. Wanneer dat gebeurd kunnen mensen hun tatoeages anders beoordelen (Shelton & Peters, 2006, p. 211). Denk bijvoorbeeld aan een tattoo van je ex-vriendin.
Zelf heb ik ook een lange tijd nagedacht over mijn eerste tattoo, maar zoals je wel vaker hoort, als je er éénmaal één hebt wil je niet meer stoppen. Daarom heb ik nu zelf zeven verschillende tattoos, allemaal met aparte betekenissen. Wel allemaal ongeveer dezelfde grote en op mijn armen, althans voor nu.

Met de volgende methodes ben ik uiteindelijk te werk gegaan:

  • Eerst wil ik gaan kijken naar mijn eigen tattoos, hier ga ik foto’s van maken en dan op volgorde van tatoeëren zetten. Hierin hoop ik iets interessants te zien, misschien komt er wel bepaald patroon uit. Wat voor ontdekkingen zijn er allemaal te vinden in iemand zijn of haar tattoos?
  • Daarnaast wil ik anderen gaan interviewen om te zien of zij bepaalde redenen hadden voor de eerste tattoo en of ze nog meer tattoos hebben. Die tattoos ga ik gefotografeerd bij elkaar zetten met alle gegevens die ik ontvang.
  • Misschien hebben alle mensen die een specifieke stijl hebben laten tatoeëren wel allemaal dezelfde redenering. Of sprak hun allemaal iets heel erg aan en hebben ze daarom voor die stijl gekozen.
  • Bij professionele tatoeëerders valt misschien ook wel iets geks op. Graag wil ik met mijn vaste tatoeëerder spreken om te zien of hij patronen, bepaalde vaste redeneringen, of andere dingen terugziet in de tattoos die mensen laten zetten.
  • Een moodboard die ik kan gebruiken om bepaalde tattoos te gaan categoriseren of juist te zien of er echt compleet aparte/unieke tattoos zijn.
  • Literature study, documentaires etc. Hierbij moet ik erop letten dat ik wel duidelijk beschrijf wat ik eruit heb gehaald.

Aangezien een tattoo vaak iets persoonlijks is zal ik veel met anderen in gesprek moeten gaan. Niet alleen om te begrijpen waarom iemand iets zet, maar ook om te begrijpen wat voor denkbeeld mensen hebben van tattoos. Zeker nu er een stijging is in het aantal mensen dat tatoeages laat zetten (NU.nl, 2020). Wanneer ik verschillende tattoos heb verzameld kan ik gaan kijken wat voor patronen en redeneringen terug te vinden zijn. En misschien kan er dan iets ontstaan waarmee iemands volgende tattoo wordt voorspeld. Misschien weet ik van een groep van mensen wel wie de vetste tattoos heeft nadat ik er pas één gezien heb. Deze uitkomst wordt waarschijnlijk later in het proces duidelijker.

“De tatoeage is onderdeel van de cultuur van body modification, en daarmee van het hedendaagse denken over het eigen lichaam, de optimalisering ervan en daarmee indirect van de geest, en de presentatie van dit alles aan de buitenwereld.” (Beunders, 2020).

 

Creatief Proces:

‘‘Wat zien anderen in mijn tattoos?”

Ik begon met het fotograferen van mijn eigen tattoos. Hierbij heb ik per tattoo opgeschreven wat voor reden ik had voor het zetten van die tattoo en de datum genoteerd. Het doel hiervan was om te zien of mij iets opvalt bij deze tattoos, of er een bepaald patroon terug te vinden is.
Het lukte mij niet om bepaalde patronen terug te vinden. Ik heb gekeken naar de plek waar de tattoo gezet is, wanneer de tattoo gezet is, of de stijl verandert is en wat mijn motivatie/reden was.

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/04/HU_J2S4_TattoosVanMezelf-scaled.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

De volgende stap was het maken van een moodboard. Hierin verwerk ik vrijwel alle tattoo stijlen om daarna te categoriseren. Sommige tattoos zullen een mix zijn van de stijlen op het moodboard of een soort substijl.
In het begin had ik nog het idee om met een soort ‘portable studio’ naar mensen toe te gaan. Mijn idee toen was om een soort exhibitie te maken zoals de World Press Photo in Amsterdam. Het leek mij heel mooi en bijzonder om op zo’n manier mensen hun tattoos te kunnen tentoonstellen.

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/05/wpp-19.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”off” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Ik heb gesproken met Hans Kleijer, hij is een expert op het gebied van promotiefilms. Hij heeft mij een aantal tips gegeven om op weg te komen. Hij gaf aan dat het belangrijk is om te kijken naar de plaats van je camera. FPS en shutterspeed van je camera. De key, back-en backgroundlights. Tips over het gebruik van een tweede camera voor afwisseling en hoe je het beste kan interviewen met nadruk op audio. Hiervoor heb ik een test opzet gemaakt thuis om een idee te krijgen hoe die foto’s en videobeelden eruit gaan zien. Achteraf was ik erg tevreden met het resultaat ookal had ik geen toegang tot een echte fotostudio op dat moment.

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/04/IMG_8167-1.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 a

 

[aesop_video src=”vimeo” id=”547118014″ align=”left” disable_for_mobile=”on” loop=”on” controls=”on” mute=”off” autoplay=”off” viewstart=”off” viewend=”off” show_subtitles=”off” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Uiteindelijk heb ik hier toch niet voor gekozen omdat het maken van zo’n studio al heel veel tijd kost en in verband met corona het lastig is om bij anderen op bezoek te komen.
Rob gaf aan dat het al gauw interessant is om te kijken wat anderen hiervan vinden, wat voor perceptie zij hebben. Zo zou ik kunnen gaan kijken welke tattoo het meest communicatief is en dit ook op het expo gebruiken. Toen ik aangaf dat ik het nogal lastig vond om van mijn eigen tattoos de opvallende dingen te vinden vertelde Rob dat je eigenlijk zelf je knop uit moet zetten en dan het grafische eruit moet kunnen halen. Rob en Brigida omschreven mijn tattoos ook heel anders dan ik zelf zou doen.

Toen heb ik aan een aantal klasgenoten gevraagd of zij mijn tattoos kunnen omschrijven. Mij viel vooral op dat bij dit experiment veel mensen dezelfde elementen herkennen wanneer die echt duidelijk uit de realiteit komen of wanneer zij die al vaker gezien hebben. Zo heb je bijvoorbeeld de planeet met het ”geraamte”, dat vaak wordt gebruikt als icoon om internet af te beelden.
Terwijl het dan wel weer lastig is voor de meeste om te omschrijven wat het vuur (of tentakels of handen) om die planeet is of waar die hand precies naartoe reikt (of grijp/pakt). Is dat een zwart gat, een universum of is het gewoon een spiraal met glitters?

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/04/HU_J2S4_TattoosVanMezelfMetOmschrijving-scaled.jpg” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]


‘‘Wat voor proces doorloopt iemand bij het kiezen van een tattoo?”

Jelke gaf mij de feedback om echt dingen te gaan maken nu en niet zoveel meer onderzoek te doen. Ik ben van plan om voor anderen tattoos te ontwerpen om erachter te komen hoe je de motivatie van iemand kan omtoveren in een tattoo. Voor het maken de tattoos heb ik inspiratie gezocht bij mijn eigen tatoeëerder en tatoeëerders die werken bij een shop waar ik wel eens geweest ben. Ik wist van de twee personen waarvoor ik de tattoos had ontworpen dat zij vaak rustig zijn en wat meer van sierlijke tattoos houden.
Zelf vond ik het erg leuk om die tattoos te ontwerpen, maar voelde het nog teveel als een gewone ontwerp opdracht.

 

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/05/tattooinspo-scaled.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

 

 


Dus besloot ik om een stap terug te nemen en te gaan kijken naar de tattoos van anderen. Ik heb uiteindelijk aan 14 (inclusief mezelf) verschillende personen gevraagd wat voor redenen zij hadden voor hun tattoos.

 

 

 

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/05/HU_J2S4_ConceptDiaryPG910_Pagina_1-scaled-e1622475547453.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/05/HU_J2S4_ConceptDiaryPG910_Pagina_2-scaled-e1622475582774.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/04/HU_J2S4_Heatmap.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

De tattoos zijn op volgorde van zetten, van boven naar beneden, met de plek waar de tattoo is gezet en reden ernaast. Hierbij heb ik ook heatmap getekend om meer inzicht te krijgen op welke plekken mensen vaak tattoos zetten. Zoals je kan zien zijn de armen en de zijkant van de ribben een populaire plek.

Rob had mij als feedback gegeven om de tattoos apart van elkaar te zetten. Deze heb ik losstaand gemaakt in Photoshop en vervolgens laten scannen om zo het contrast omhoog te brengen.

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/05/HU_J2S4_TattoosContrast-scaled.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

 

Nu viel het mij op dat het allemaal losstaande tatoeages zijn. Ook is het zo dat veel mensen vaak iets minimalistisch als eerste laten zetten en niet enorm groot. Hoe komt dat eigenlijk?
Met die vraag ben ik naar mijn eigen tatoeëerder gegaan.


Ik: Waarom ben jij tatoeëerder geworden?
Tommie: Ik ben tatoeëerder geworden omdat ik altijd al een enorme voorliefde had voor het maken van illustraties. Naarmate ik steeds ouder werd begon ik meer over tatoeages te leren. Ik heb de studie Illustration Design gevolgd aan ArtEZ in Zwolle en heb eigenlijk via via een apprenticeship kunnen doen bij een tattooshop.

Ik: Wat valt je op bij mensen die hun eerste tattoo laten zetten?
Tommie: Meestal laten ze eerst iets kleins zetten om een beetje de sfeer te proeven. Bijvoorbeeld een stukje tekst, een icoon of een bloem. Die laten ze dan zetten op een plek die makkelijk te verbergen is, bij vrouwen vaak op de enkels, ribbenkast of armen. En bij mannen vaak op de onderarmen.

Ik: Wat voor tips zou je geven aan iemand die hun eerste tattoo wilt laten zetten?
Tommie: Het is lastig om te vertellen hoe je eerste tattoo gaat zijn zonder dat je ooit iets laat zetten. De tattoo komt meestal toch net iets anders uit dan dat je wilt, daarom moet je altijd overleggen met de tatoeëerder. Mensen vergeten vaak dat een tattoo niet alleen een plaatje is. Bij het tatoeëren moet je rekening houden met op welke plek je de tattoo zet, wat voor kleuren erin komen en hoe groot de tattoo is. Dus naast dat je goed over je tattoo moet nadenken moet je ook nadenken hoe de tattoo gezet wordt. Wat dat betreft zou het mooi zijn om mensen de mogelijkheid te geven om te ervaren hoe het is om een tattoo te hebben. Of in ieder geval te kunnen zien hoe dat er op je lichaam uitziet.

Ik: Wat zou je als laatste willen meegeven aan degene die een tattoo afspraak hebben staan?
Tommie: Zorg ervoor dat je een goede nachtrust hebt gehad, eet iets voordat je gaat en drink geen alcohol voordat je je laat tatoeëren.


‘‘Hoe kan ik mensen helpen met het kiezen van de eerste tattoo?”

Naar aanleiding van het interview met Tommie heb ik nog eens gekeken naar wat voor projecten er allemaal zijn waarin tattoos een rol spelen. Zo vond ik een video van een reclamebureau die animatie gebruikte om tattoos tot leven te brengen. Alhoewel dit er wel heel vet uitziet, is het niet helemaal wat ik wil maken met mijn expositie. Met Sam heb ik overlegd wat een idee zou kunnen zijn voor de expositie. Hij vertelde mij dat hij zelf ook altijd al een tattoo wilt hebben maar hiervoor nog nooit een stap heeft durven maken. Wat mij het idee gaf om mensen de mogelijkheid te geven om een tattoo op hunzelf te zetten door middel van een soort tattoo paskamer. Hierbij zou een beamer dan een tattoo op jouw lichaam projecteren en kan je daar een foto van maken. Dit idee heb ik voorgelegd aan Jelke waarop Jelke zei dat het hem erg vet leek wanneer je dit als een soort stoere photobooth zou maken. Mensen moeten eigenlijk de mogelijkheid krijgen om te spelen met tatoeages en de ervaring mee kunnen maken.

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/05/KnipselCOMP.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Om nog meer inspiratie te vinden heb ik gezocht naar andere bedrijven die vergelijkbare projecten hebben uitgevoerd. Uiteindelijk heb ik een video van MagicInnovations gevonden, zij bouwen verschillende installaties waarbij ze veel met hologrammen, projecties en lasershows werken. In het geval van de afbeeldingen hebben ze photobooth gemaakt waarbij mensen zelf de foto maken. Hetzelfde geld voor de photobooth van Lightform. Door middel van een programma kunnen zij selecteren welke objecten geanimeerd/gekleurd moeten worden.

Ook vond ik verschillende artiesten die allemaal een vorm van ‘projection mapping’ gebruiken.
“Projection mapping is een projectietechniek waarbij video-content wordt geprojecteerd op een onregelmatig oppervlak. Projection mapping wordt ook wel 3D video mapping genoemd.” (MadLab, z.d.).


Uiteindelijk heb ik een EPSON EB-585wi (beamer) weten te bemachtigen. Ik wou erachter te komen wat voor effect het heeft om tattoos op iemand te projecteren en waar je rekening mee moet houden bij niet rechte oppervlakte.

Eigenlijk merkte ik al heel gauw dat het enorm lastig is om een tattoo te projecteren op iemand. In de eerste foto is de tattoo nog wel te zien, maar wanneer je die kleiner maakt voor als die bijvoorbeeld op iemands arm moet komen is de tattoo niet meer duidelijk.
Omdat je arm niet recht is rekt de tattoo uit op plekken waar hij om heen moet gaan, in plaats van dat de tattoo hetzelfde blijft.

Ook moet ik wel even vermelden dat de beamer die ik gekocht heb een beamer is die een korte projectie afstand heeft. Dit omdat de beamer vaak gebruikt wordt voor schoolborden. Hij richt de projectie daarom ook niet naar voren, maar schuin omhoog.

[aesop_image img=”https://cmdstudio.nl/studio-sem-02-d-20/wp-content/uploads/sites/59/2021/05/HU_J2S4_BeamerTest4Comp.jpg” panorama=”off” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Van Jelke heb ik tips en feedback gekregen wat betreft de productie van projectie. Jelke gaf aan dat je best kan projecteren zolang je maar veel wit en kleur gebruikt, zwart is eigenlijk heel lastig om te projecteren. Hij zei ook dat hij vaak het programma Madmapper gebruikte om projecties te mappen.

Voor de expo wil ik nog verder werken met beamers en het programma Madmapper. Om te concluderen op welke plek mensen vaak een tattoo laten zetten heb ik gekeken naar mijn heatmap. Daarnaast moet ik een soort platform maken waarmee mensen kunnen selecteren waar de tattoo komt en welke tattoo zij willen. En om de ervaring niet te vergeten moeten zij een foto van zichzelf kunnen maken.


Evaluatie & conclusie:

Voor de expositie wil ik een eindproduct tonen die aansluit bij mijn thema en mensen beter inzicht geeft in tattoos. Uiteindelijk heb ik een proces doorlopen waarin ik verschillende mogelijkheden heb geprobeerd om een eindresultaat neer te zetten. Ik heb met media en technologie gewerkt waar ik nog nooit eerder mee had gewerkt, wat voor zeer interessante resultaten zorgde. De feedback van klasgenoten en docenten heeft ervoor gezorgd dat ik meer inzicht kreeg in het thema en het vak.

Van dit project heb ik geleerd dat ik vaker in het diepe moet springen om me nog verder te ontwikkelen. Ik heb geleerd om feedback te vragen en niet te lang stil te staan bij iets wat niet werkt. Voor de volgende keer weet ik nu ook dat niet alles in één keer moet willen en de uitdaging moet aangaan om een creatief proces te doorlopen.

PDF: CoenWeits_1762263_ConceptDiaryFin


Bronnen:

Armstrong, M., Koch, J., Owen, D., & Roberts, A., (2002). College Students and Tattoos: Influence of Image, Identity, Family, and Friends. Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services, 10, 23-29. DOI: 10.3928/0279-3695-20021001-07

Beunders, H. (2020, 25 januari) In de huid getekend. Geraadpleegd op 6 mei 2021, van https://www.trouw.nl/nieuws/in-de-huid-getekend~b0e5103d/

Dupont, J., (2019) O.Z.O.R.A Paintmapping Series. Geraadpleegd op 27 mei van https://jadupont.com/ozora-2019

Frank, P. (2017) Trinity, Geraadpleegd op 27 mei van https://philipp-frank.com/project/trinity

Hölscher, J., (2019, 4 november) 30 JAHRE FRIEDLICHE REVOLUTION – MAUERFALL. Geraadpleegd op 27 mei van https://julianhoelscher.com/portfolio/30-jahre-friedliche-revolution-mauerfall/

Lightform. (2018, 20 juni). Design Immersive AR Photo Booths with Lightform. Geraadpleegd op 27 mei van https://www.youtube.com/watch?v=hrhcb4jBhbA

MadLab. (z.d.). Hoe werkt projection mapping? Geraadpleegd op 27 mei van https://mad-lab.nl/2018/09/24/hoe-werkt-projection-mapping/

MagicInnovations. (2018, 25 mei). Dynamic LED Photo Booth. Geraadpleegd op 27 mei van https://www.youtube.com/watch?v=fOhKe-St_YE

Metropolis. (2014, 30 oktober) Tatoeages. Geraadpleegd op 6 mei 2021, van https://www.vpro.nl/programmas/metropolis/kijk/afleveringen/tatoeages.html

De Nieuwe Kerk Amsterdam. (z.d.) World Press Photo Exhibition 2019 open in De Nieuwe Kerk. Geraadpleegd op 30 april 2021, van https://www.nieuwekerk.nl/persberichten/wereldpremiere-world-press-photo-tentoonstelling-2019-opent-op-13-april-in-de-nieuwe-kerk/

NU.nl. (2020, 18 augustus) Tatoeages. Geraadpleegd op 6 mei 2021, van https://www.nu.nl/economie/6071640/nederlanders-zetten-steeds-vaker-tatoeages-aantal-shops-ruim-verdubbeld.html

Oskar & Gaspar. (2015, 29 oktober) Ink Mapping: Video Mapping on Tattoos, by Oskar & Gaspar. Geraadpleegd op 22 mei 2021, van https://www.youtube.com/watch?v=bOVaxQQwCjY

Shelton, J., & Peters, C. (2006). Actions speak as loud as products: Disposition as a self-perceptive method of identity incorporation. Consumption Markets and Culture, 9, 207–233.

Tommie_tattoopijkie. (z.d.) TommieTattooPijkie. Geraadpleegd op 13 mei 2021, van https://www.instagram.com/tommie_tattoopijkie/

Yunxstacks. (z.d.) Yunxstacks. Geraadpleegd op 13 mei 2021, van https://www.instagram.com/yungxstacks/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *