Concept Dairy – Magnetisme

PREMISSE

Kunst doormiddel van magnetisme

 

SYNOPSIS

In het begin van seminar vond ik het moeilijk om te kiezen en vast te stellen wat ik wilde gaan doen. De eerste ideeën die naar voren kwamen waren Mythologie, Japan en 3d printen. Naar aanleiding van feedback en realisatie dat deze onderwerpen al vaak gedaan zijn of al in vele maten zijn uitgewerkt, heb ik er voor gekozen om hiervan af te stappen.

Toen ben ik op een van mijn oude interesses gekomen “Magnetisme”. Van jongs af aan was ik al zeer gefascineerd door magneten. Ik speelde bijvoorbeeld vaak met Magnetix, stokjes met aan beide kanten magneten en metalen balletje die er tussen gezet konden worden, waarmee je allerlei soorten constructies kon maken. Wat dus de reden is voor mijn gekozen onderwerp magnetisme.

Hieruit kwam mijn hoofdvraag: Hoe kan ik aan de hand van magnetisme een creatieve uiting creëren?

 

Onderbouwing

Als startpunt van mijn weg naar het eindproduct ben ik begonnen met verschillende onderzoeken op te stellen en uit te kiezen welke mij het relevants leken.

In het begin ben ik eerst gaan kijken naar de aantrekkingskracht van de magneten die ik bezit, ik heb hier een simpele constructie voor gemaakt waarmee ik de magneten of verschillende afstanden kan houden, gewicht kan toevoegen (spijkers bijvoorbeeld) en hoe dik het materiaal kan zijn voordat het magnetisme elkaar niet meer kan aantrekken.

 

 

Ik kon hieruit concluderen dat de magneten die ik bezat niet over een grote aantrekkingskracht bezaten, wel genoeg dat ik er mee kon testen, wat mij aanspoorde om te kijken naar alternatieve. Dit alternatief was de elektromagneet die ik na het onderzoek Ferrofluid van start ben gegaan.

 

Dus voor de elektromagneet ben ik onderzoek gaan doen naar Ferrofluid (vloeistoffen waarin magnetische Nano deeltjes zijn opgelost, waardoor ze aangetrokken worden door een magnetisch veld.). Ik heb gekeken naar hoe het product geproduceerd word en hoe ik dit kan na bootsen. Hieruit kwam naar voren dat ik printer toner en plantaardige olie nodig had. De vervolg stap hierop was de juiste compositie vinden van hoeveel olie en hoeveel printer toner er gebruikt moest worden:

 

 

 

 

Naast veel mislukte en bijna gelukte pogingen kwam ik uit op wat ik compositie D heb genoemd, die hierboven te zien is. Deze vergeleken met A,B en C is in mijn ogen het dichtstbijzijnde wat ik kon komen tot de variant die gemaakt word in een lab.

(Mislukte en gelukte pogingen)

 

Als vervolg hierop heb ik een moodboard gemaakt van kunstwerken die Ferrofluid gebruiken om een indicatie te krijgen van wat er al gemaakt is als creatieve uitingen met Ferrofluid. (zie afbeelding hieronder)

 

Door deze kunst ben ik geïnspireerd om te kijken of ik ook kleur kan toevoegen aan mijn Ferrofluid. Hierbij heb ik verf en inkt gebruikt om te kijken wat het beste mengde, maar ook wat het mooiste effect gaf. De verf mengde beter en gaf een naar mijn mening mooier effect vergeleken met de inkt (zie afbeeldingen hieronder). Ik wil voor het eind project nog proberen of ik de Ferrofluid met verf nog beter kan mengen zodat het vloeiender over het papier/doek zal gaan.

(Verf vergeleken met inkt)

 

Als derde onderzoek heb ik proberen zelf elektromagneten, Een elektromagneet is een elektrische component die zich onder invloed van elektrische stroom als een magneet gedraagt, proberen te maken. Het lukte in zekere maten, de elektromagneet had aantrekkingen kracht maar niet in de maten die ik wilde. Na verschillende pogingen heb ik ingezien dat ik betere door kan gaan en als oplossing sterkere versies van de magneten die ik bezit te bestellen voor mijn uiteindelijke uiting.

 

 

Later heb ik ijzervijlsel gehaald om te kijken of ik daar nog interessante dingen mee kon ontdekken. Ik heb het proberen te mengen met de Ferrofluid met als gedachte dat ik een sterkere aantrekkingskracht zou geven, dit was niet het geval want de ijzerstukjes bleven niet in de compositie zitten maar werden er uitgetrokken sneller dan dat de vloeistof naar de magneet getrokken werd. Ook heb ik het proberen te mengen met alleen verf, dit had iets meer effect maar nog steeds niet relevant genoeg om op door te gaan. Daarom heb ik dit voor de rest van mijn onderzoek achterwegen gelaten.

 

Naast Benchmark Creation en Moodboards heb ik ook nog Tinkering uit het CMD Methodes pack gepakt om te gebruiken. Hiermee heb ik opnieuw gekeken waar de mageneten die ik huidig bezit instaat toe zijn. Dit heb ik gedaan door een prototype te maken van wat ik wil presenteren. bij dit prototype moest ik het middenstuk van het hout eruit zagen doordat de magneten de vloeistof niet genoeg konden aantrekken, dit stuk heb ik dichtgemaakt door papier eroverheen te spannen. Vervolgens kan je een ander stuk papier er opleggen om op te schilderen/tekenen. Dit werkte zeer goed, met als nadeel dat het middenstuk eruit moest door de zwakke magneten.

Uit de feedback van dit prototype wil ik voor mijn eindwerk ook nog gaan verdiepen in de manier waarop je schildert denk aan de stijl, de gebaren en armbewegingen die je maakt zodra je hiermee bezig bent. Hierbij focus ik me dan vooral op de Japanse kunst van schilderen en hoop dat ik dit op een manier kan terug brengen in het eindproduct.

 

Door dit proces heen heb ik ook verschillende schetsen in mijn dummy gemaakt om te kijken wat voorn installatie ik zou willen maken. Daar heb ik bijvoorbeeld een van gebruikt om het prototype te maken. Deze schetsen wil ik gebruiken en combineren tot mijn eind product wat ik zal opleveren voor de schouw.

 

Mijn plan voor de laatste week voor de Expositie is dus, verdiepen in de Japanse schilderkunst, sterkere magneten binnen krijgen, beter de verf verwerken in de Ferrofluid en dan de eind installatie maken.

 

Toekomst

Ik ben dit project heel erg gefocust geweest om een zo goed mogelijke Ferrofluid te maken en hoe ik deze het best over het papier/doek kan laten gaan. Als ik ooit een vervolg opdracht hiervan ga maken zou ik dieper willen duiken in het maken van elektromagneten en dit in verband brengen met ijzervijlsel om te zien wat voor creaties ik daar mee kan voortbrengen. Of nog dieper ingaan op het maken van de perfecte Ferrofluid en hier net zoals op mijn moodboard beelden mee maken of dergelijke.

 

Bronnen

 

PetaPixel. (2014, 24 oktober). Colorful Abstract Macro Photographs Created by Injecting Watercolors Into Ferrofluid On a Magnet. Geraadpleegd op 20 mei 2021, van https://petapixel.com/2014/10/23/abstract-colorful-images-created-injecting-watercolors-ferrofluid-magnet/

  1. (z.d.-a). Technology-mediated. Geraadpleegd op 22 mei 2021, van http://www.mesple.com/mesple-technology-art

Instructables. (2017, 29 september). Vloeibare Magneet (Nederlands/Dutch). Geraadpleegd op 12 mei 2021, van https://www.instructables.com/Vloeibare-Magneet-NederlandsDutch/

 

Een elektromagneet makenv – wikiHow. (z.d.). Geraadpleegd op 2 juni 2021, van https://nl.wikihow.com/Een-elektromagneet-makenv

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *